anp-56490388.jpeg

Werken in ploegendienst is topsport

Workshop met Jan Smeekens en Ilonka Terlouw

Wat houdt de workshop in?

De overkomst tussen topsport en ploegendienst? Naar ons idee wordt het lichaam in beide gevallen uitgedaagd in extreme omstandigheden. Het verschil? Jan Smeekens als topsporter ziet de consequenties van ongezonde keuzes direct terug op het scorebord, terwijl medewerkers op de werkvloer wellicht pas na jaren dienst worden geconfronteerd met de gevolgen van een ongezonde leefstijl. 

Als we willen dat medewerkers gezond zijn en vitaal de finish van hun werkende leven halen, is het belangrijk dat zij tijd en aandacht besteden aan een leefstijl die daar bij past. Het werken in ploegendiensten zoals in de industrie of zorg vraagt, net als topsport, om een aangepast leefritme. Omdat dit leefritme vaak tegen onze biologische klok in werkt, ligt een ongezond leefpatroon voor veel medewerkers op de loer. Hoewel de werktijden in veel gevallen niet kunnen veranderen, zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden en tips waarmee medewerkers toch zelf de regie kunnen pakken om gezond én gelukkig de finish te halen. 

Om deze medewerkers hierbij aan te moedigen, hebben voormalig topsporter Jan Smeekens en vitaliteit coach Ilonka Terlouw een speciale workshop ontwikkeld: ‘Werken in ploegendienst is topsport’. In de 15 jaar waarin Jan zijn leven aan topsport heeft gewijd, was zijn focus op vitaliteit essentieel om optimale prestaties te kunnen leveren. Om zijn lichaam in topconditie te houden waren slapen, voeding en bewegen belangrijke thema’s. In de workshop duiken we samen met de deelnemers in deze thema’s. Hoe kunnen slaap, voeding en beweging elkaar versterken en optimale energie genereren? Hoe vitaal voelen medewerkers zich? In hoeverre is er winst te behalen op deze vlakken? Jan en Ilonka vormen samen een sterk en energiek duo, waarbij Jan zijn ervaringen en lessen deelt vanuit de topsport en Ilonka haar jarenlange ervaring als coach vertaalt in praktische kennis en tips. 

Programma

Van de warming up tot de cooling down gaat iedereen actief aan de slag!  

Binnen de thema's slapen, bewegen en voeding: 

  • deelt Jan zijn ervaringsverhalen uit de topsport 

  • deelt Ilonka wetenschappelijk onderbouwde kennis in gewone mensentaal 

  • reflecteren we op ieders gedrag en leefstijl 

  • delen Jan en Ilonka veel praktische tips waarvan we een selectie samen uit proberen  

  • dagen we iedereen uit tijdens de mini-schaats-bootcamp 

Wat levert deze workshop op?

  • Energie en lol 

  • Inzicht in hoe het lichaam werkt en wat het lichaam nodig heeft bij een onregelmatig werkritme 

  • Reflectie op eigen gedrag en leefstijl 

  • Praktische tips waarmee medewerkers zichzelf aan kunnen zetten tot een gezonde leefstijl 

  • NB: Omdat samen sporten gewoon heel erg leuk is en dit een unieke kans biedt om verhalen te horen van een topsporter is deze workshop ook zeer geschikt als onderdeel van teambuildings dagen. 

Duur:

3,5 uur

Max. 12 deelnemers

Locatie

De workshop is alleen live mogelijk. Jan en Ilonka komen graag bij u op locatie, indien gewenst kunt u ook de zaal van De Federatie boeken voor de workshop. 

Trainers

Jan Smeekens is voormalig langebaanschaatser en werd in 2017 wereldkampioen op de 500 meter. Na zijn carrière wil Jan mensen graag inspireren met zijn ervaringen op het gebied van ontwikkeling en vitaliteit. Zo schrijft hij een autobiografie over zijn schaatscarrière, deelt hij zijn ontwikkel verhaal als spreker en bundelt hij zijn krachten met Ilonka voor deze workshop. 

Ilonka Terlouw is mental teacher en heeft ruime ervaring als trainer, coach, facilitator en procesbegeleider. Thema's in haar trainingen zijn onder andere: vitaliteit, slapen, stress-reductie, veerkracht en psychologische flexibiliteit. Ze inspireert mensen om niet te praten en te analyseren, maar te doen: ervaringsgericht leren. Zij nodigt mensen uit om met behulp van de vaardigheden die zij aanleert, veranderingen teweeg te brengen in het hier en nu. Veranderingen met als doel om meer grip te krijgen op gedrag, dat bijdraagt aan een waardevol én vitaal leven. 

Ben je geïnteresseerd in deze workshop voor jouw organisatie of team?
Neem contact op met Hanneke of Peter via info@defederatie.nl