top of page
Schermafbeelding 2021-11-02 om 11.37.29.png

"Serious Game over veiligheid"

GMB

Online Game als onderdeel van veiligheidsdagen

Veiligheid is een belangrijk thema voor GMB en wij mogen hen al een aantal jaren ondersteunen bij de jaarlijkse veiligheidsdagen. GMB specialiseert zich als organisatie in waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie, industriële bouw en infra. Hoewel het elk jaar een leuke uitdaging is om een nieuw, verrassend programma te ontwikkelen, hebben we het programma – door alle omstandigheden van het afgelopen jaar - écht over een andere boeg gegooid. Een extra uitdaging voor vaklieden (het grootste deel van de medewerkers), die vooral buiten in de praktijk werken. Online! Wij gingen ervoor!  

Uitdaging

Hoe kun je het veiligheidsbewustzijn van praktische GMB’ers online op een leuke én leerzame manier vergroten? We dachten al snel aan een game, omdat we van spel en actie houden. Serious gaming zet aan tot doen en ervaren: precies wat we met én voor GMB wilden bereiken. We schakelden de expertises in van Goudvisie (inhoudelijk) en Goal043 (techniek en vormgeving) om met elkaar een serious game te ontwikkelen.   

Aanpak

Samen met Goudvisie en de KAM coördinatoren van GMB begonnen we met het leggen van een inhoudelijke basis. Waar willen we in de game aandacht aan besteden? Hoe dagen we deelnemers uit op kennis, vaardigheden én samenwerking? Ook was het interessant om gedragspatronen die het lastig maken om veilig te werken zichtbaar te maken. Als werkzaamheden dag in dag uit op de automatische piloot worden uitgevoerd, kan bedrijfsblindheid onveilige situaties tot gevolg hebben. Zo was tijdsdruk een trigger om dit 'ff snel'-gevoel op te roepen en uit te dagen. 

Om alle ideeën voor de game samen te kunnen voegen, creëerden we een verhaallijn met een passende opdracht voor de deelnemers: zorg dat jullie als team de beste indruk op de klant maken en een nieuwe aanbesteding voor GMB binnenhalen. De GMB Zó Game daagt deelnemers in 90 minuten uit in acht verschillende levels. Thema’s die in de acht levels aan de orde komen zijn onder andere: 

  • het foutenfestijn: herken de fouten en leer dat fouten maken mag 

  • feedback: spreek iemand aan op onveilig gedrag en oefen daarin met gedrag dat jij lastig vindt bij het geven van feedback 

  • samenwerking: beweeg met elkaar de shovel van links naar rechts en kom erachter dat je iedereen nodig hebt om dit te laten gebeuren 

  • perspectieven benaderen: zoek in een simulatieruimte naar personen die informatie kunnen geven over jullie casus. Bevraag de juiste personen om vanuit elk perspectief antwoorden te verzamelen. 

Als laatste hebben we de game natuurlijk een typische Federatie-touch gegeven. Tijdens het doorlopen van alle levels, komen spelers namelijk in twee geheime levels terecht waar zij, met bijvoorbeeld een uitvoerder of onderaannemer (een acteur), worden uitgedaagd in een spoedsituatie. Hoe ga je om met iemand die zijn PBM's niet draagt? Of hoe ga je voor je veilige keuze staan, als iemand anders druk op je uitoefent? 

Resultaat

De GMB Zó Game is een duurzame interventie geworden, die medewerkers uit de gehele organisatie met elkaar bewust kan maken van veiligheid op de werkvloer. Mensen worden uitgedaagd om weloverwogen keuzes met elkaar te maken, kennis en inzichten uit te wisselen en nieuw gedrag te oefenen, waardoor het toepassen in de werkpraktijk makkelijker wordt.   

We hebben de game als onderdeel van de online veiligheidsdagen met 300 medewerkers van GMB gespeeld. Hoewel vooral veel vaklieden opzagen tegen de 4 uur durende zit, gaven de meeste mensen aan dat het erg mee viel en de game vooral voor veel plezier zorgde.  

"De druk die je in de praktijk ervaart, werd werkelijk voelbaar. Onze basis is voor alle bedrijven in de sector beschikbaar!", aldus Gerrit-Jan van de Pol (Algemeen Directeur GMB). 

Wij kijken terug op een hele fijne en leuke samenwerking met GMB (de KAM'ers die zelfs als levensechte avatars in de game zijn verschenen), Goudvisie en Goal043! 

Wil jij ook een serious game ontwikkelen voor jouw organisatie? Neem dan contact op met André via andre@defederatie.nl

bottom of page