top of page
nvwa_ruiming_pest_rvs_940.-detail.jpg

"Het goede gesprek: van een energievreter naar een energiebooster "

NVWA

Leiderschapstraject + webcasts

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ons gevraagd om in het kader van LeidingGeven en LeidingOntvangen een training te ontwikkelen en uit te voeren rond het thema: het goede gesprek. Deze training richtte zich op leidinggevenden binnen de NVWA en bestond uit een drietal modules. 

Uitdaging

Hoe zorg je ervoor dat leidinggevenden, met veelal vele jaren ervaring en een enorme (inhoudelijke) betrokkenheid, rust, aandacht en richting gaan geven aan hun mensen. Daarbij stond oefenen en doen centraal om op deze wijze het repertoire aan vaardigheden op het gebied van het goede gesprek aan te scherpen en uit te breiden. ‘Het goede gesprek’ het klinkt zo simpel maar is in de praktijk soms lastig te realiseren. Je wilt als leidinggevende iets bereiken met individuele medewerkers of met je team. En niet altijd worden jouw goede intenties begrepen en opgevolgd. Hoe komt dat toch? En vooral: wat is hieraan te doen? 

Aanpak

Op basis van een aantal gesprekken met de (toekomstige) deelnemers hebben we in co-creatie met de NVWA een programma gemaakt. Daarin hebben we aandacht besteed aan onder andere het volwassen gesprek, reflecteren, het uitspreken van de verwachting en omgaan met emoties (van zowel de leidinggevende en als de leidingontvangende). Diep in de coronapandemie is het programma geheel online uitgevoerd; in kleine groepjes met veel ruimte om te oefenen. Daarnaast hebben we een 30-tal webinars gehouden voor grotere groepen. Deze webinars hebben we vertaald naar webcasts. Een ervan kun je hieronder bekijken.  

Resultaat

De deelnemers hebben geleerd hoe ze effectiever, met behoud van energie het gesprek aan kunnen gaan met hun medewerkers, collega’s en leidinggevenden. Voor veel deelnemers is ‘het kwartje gevallen’ dat naast inhoud ook perceptie en beleving een belangrijke rol spelen bij leidinggeven en leidingontvangen. De deelnemers hebben handvatten gekregen en met het toepassen daarvan mogen oefenen. 

 

Na afloop van het programma is de vraag gekomen: kunnen jullie dit ook voor onze medewerkers verzorgen?

Dat aanbod zijn we nu aan het vormgeven. 

Worstel jij ook met het goede gesprek? Met het geven van richting en sturen op de beweging?

Kost leidinggeven binnen jouw organisatie soms energie?

Neem dan contact op met Jacques via jacques@de federatie.nl 

bottom of page