top of page
IMG_7803.JPG

"Wil je winnen of blijf je bang
om wéer te verliezen?"

Het ontwikkel verhaal van Jan Smeekens

Coaching: Frans Cappers

Wereldkampioen worden. Dat was de brandende droom waar voormalig sprinter Jan Smeekens voor leefde.

Hij besteedde 15 jaar van zijn leven aan het perfectioneren van zijn 500 meter. Zijn mentaliteit werd door meerdere hindernissen op de proef gesteld. Zo dacht hij heel even dat hij in 2014 Olympisch goud had behaald in Sotsji, totdat hij door een tijdcorrectie van 0,012 seconde toch 2e werd. Hoe ga je om met zo'n tegenslag? Wil je opnieuw winnen of blijf je bang om te verliezen? Jan maakte een keuze en zag zijn droom in 2017 werkelijkheid worden toen hij in Korea wereldkampioen werd. Nu hij gestopt is met schaatsen heeft hij de wens om zijn verhaal te delen, zodat hij anderen kan inspireren om ‘werk te maken van ontwikkeling’.

En dát is precies waar Jan en Frans elkaar vinden… 

Uitdaging

Hoe vertaal je een schaatscarrière van 15 jaar naar een compact, laagdrempelig verhaal van 25 minuten? Met deze compleet nieuwe uitdaging kwam Jan bij Frans terecht. Niet alleen de regie-ervaring van Frans, maar ook de gedeelde passie voor sport én ontwikkeling zorgden voor een vloeiende samenwerking. 

Aanpak

Wat Frans meteen aansprak, was dat Jan geen schreeuwerig, protserig, ego verhaal wilde vertellen. Hij wilde graag een eerlijk en persoonlijk verhaal delen. Anders dan anderen. "Ik heb Jan aan het begin vooral heel veel laten praten. Hij vertelde verhalen die voor hem dierbaar waren en die hij belangrijk vond om te delen in het kader van zijn schaatscarrière. We selecteerden de belangrijkste anekdotes, deelden deze op in 4 hoofdstukken, waarbij we uitkwamen op 1 storyline: welke hindernissen kom je tegen als je jezelf een extreem doel stelt en hoe overwin je die?". 

IMG_7784.JPG

Vanuit deze basis gingen Jan en Frans over op het principe van storytelling, iets wat compleet nieuw was voor Jan. "Ik heb Jan geleerd dat 'over jezelf vertellen' minder interessant is dan 'het verhaal opnieuw beleven' en ter plekke weer te beleven."  "Ik merk dat ik nu het verschil begrijp tussen een beschouwend verhaal en een persoonlijk verhaal" zegt Jan. Dat beaamt Frans: "Jan kan blijkbaar niet alleen hard schaatsen. Hij blijkt ook een fantastische verteller." 

 

Hoewel Frans en Jan de presentatie samen nóg meer door willen ontwikkelen, zijn zij vooral al trots dat het 'geen gelikte presentatie' is geworden. "Jan vertelt zijn persoonlijke verhaal. We zien Jan, niet zijn ego. We hebben in plaats van heroïsche anekdotes gekozen voor menselijke details, omdat het ons doel was dat Jan zo dicht mogelijk bij zichzelf zou blijven. Zo maakt een laagdrempelig verhaal iemand groot." 

IMG_7807.jpg

Resultaat

Het repeteren en door ontwikkelen heeft geresulteerd in een storyline die klaar is voor presentatie. De uiteindelijke presentatie zal bestaan uit twee delen: een verhaal over hoe Jan de hindernissen richting zijn doel heeft overwonnen én vooral een uitnodiging daarna om met het publiek in gesprek te gaan. In hoeverre herkennen mensen de hindernissen en hoe gaan zij hier zelf mee om? Zo willen Jan en Frans de dialoog én nieuwsgierigheid rondom ontwikkeling verder ontleden om mensen te inspireren het beste uit zichzelf te halen.  

De samenwerking tussen Jan en De Federatie smaakt naar meer, geven beide aan. "Je merkt dat er veel raakvlakken zijn tussen theater en topsport, omdat het 2 disciplines zijn waarbij je begrijpt hoeveel inspanning er nodig is om een uitvoering te realiseren. De inspanning voorafgaand aan resultaten is nou eenmaal 'werk'. Het vraagt veel discipline en herhaling om je vaardigheden te ontwikkelen en uiteindelijk je doelen te bereiken." 

Ben je benieuwd naar het verhaal van Jan en wil je hem uitnodigen voor een presentatie bij jouw organisatie of onderwijsinstelling? Neem dan contact op met Frans via frans@defederatie.nl

bottom of page