top of page

Even voorstellen: wie is Ali Sultan?

Een gesprek tussen Esther, projectmanager bij De Federatie, en Ali:

Dag Ali, leuk dat je even tijd kan maken om jezelf voor te stellen. Je werkt als trainingsacteur en trainer voor ons, De Federatie. Vertel eens, hoe ben je in dit vak terechtgekomen?


Ali: “Mijn reis in deze fascinerende wereld begon in 2006 toen ik aan de Film Actors Academy Amsterdam (faaam) ging studeren. Wat begon als een plan om acteur te worden, nam een onverwachte maar opwindende wending in mijn tweede studiejaar. Er kwam een docent naar me toe met een intrigerend voorstel. Hij vroeg of ik interesse had om mee te doen aan overvaltrainingen bij zijn bureau. Nieuwsgierig en altijd in voor een uitdaging, zei ik volmondig ja. De volgende twee jaar waren een wervelwind van activiteit. Overdag zat ik in de schoolbanken, leerde over bijvoorbeeld elementair spel en filmtechnieken. 's Avonds en in de weekenden dompelde ik mezelf onder in de wereld van overval- en agressietrainingen. Het was intensief, maar oh zo leerzaam. Ik leerde niet alleen over acteren, maar ook over menselijk gedrag in stressvolle situaties - kennis die me tot op de dag van vandaag van pas komt.” 


 Grappig hoe dingen lopen , en na je opleiding? Direct als trainingsacteur aan de slag gegaan?


Ali: “Na mijn afstuderen aan faaam, kreeg ik via Wim Serlie de kans om auditie te doen voor toneelacademie Maastricht. Ik was aangenomen en besloot om in de tijd in Maastricht mij volledig te focussen op leren en deed geen trainingen meer. Je zou kunnen zeggen dat ik even 'uit de running' was, maar wel met een doel! Ik las, reflecteerde, en verdiepte me in verschillende aspecten van acteren en training. En het werkte: toen ik in 2011 weer in de trainingsarena stapte, voelde ik me als een vis in het water – fris, energiek en klaar voor nieuwe uitdagingen. Sinds 2020 heb ik mijn horizon verder verbreed en ben ik ook als trainer aan de slag gegaan. Mijn specialisaties zijn divers: van het omgaan met agressie tot interculturele communicatie, en van storytelling tot inclusief leiderschap.”

 

Wij vinden het fijn dat we alweer een tijdje samenwerken, hoe ervaar je dat zelf?


Ali: “Het werken voor De Federatie sluit naadloos aan bij mijn ontwikkeling en waar ikzelf in uitblink. De diversiteit aan projecten en de fantastische collega's maken elke dag anders en inspirerend. Hier kan ik echt al mijn talenten benutten, van mijn acteervaardigheden tot mijn talenkennis in Nederlands, Engels en Arabisch. Het voelt als een natuurlijke voortzetting van mijn professionele groei, waarbij ik mijn opgedane kennis en vaardigheden optimaal kan inzetten. De balans tussen uitdaging en voldoening die ik hier ervaar, past perfect bij waar ik op dit moment in mijn carrière sta.”


De Masterclass bij De Federatie

Als De Federatie vinden we het belangrijk om de mensen die met ons samenwerken mee te nemen in onze manier van werken, ons verhaal, zeg maar. We zijn recent gestart met een nieuwe editie van de Masterclass. Jij maakt daar nu deel van uit, ook al hebben we al veel samen gedaan. Waarom heb je ervoor gekozen deel te nemen?


Ali: “De uitnodiging kwam van André, een collega die ik al 15 jaar ken en die mijn potentieel zag. Zijn vertrouwen in mij maakte me meteen enthousiast. Ik geloof sterk in het concept van 'een leven lang leren', dus deze kans sloot perfect aan bij mijn filosofie. 

De Masterclass is een uitgebreid programma dat loopt van juni dit jaar tot mei volgend jaar. Elke maand duiken we in een ander aspect van het trainersvak. Van Belbin Teamrollen tot creativiteitstechnieken, en van de psychologie achter training tot de zakelijke kant zoals het maken van offertes - het komt allemaal aan bod.”


We hebben inmiddels een paar sessies gehad, je hebt kennisgemaakt met de rest van de groep. Wat vind je ervan? Voldoet het tot nu toe aan je verwachtingen?


Ali: “Nu, na een paar sessies, kan ik zeggen dat mijn hoge verwachtingen ruimschoots worden overtroffen. Wat me vooral verrast en inspireert, is de diversiteit van de deelnemers. Naast trainingsacteurs en trainers zitten er ook psychologen in de groep. Deze mix van achtergronden zorgt voor fascinerende discussies en nieuwe inzichten. Ik merk dat ik niet alleen mijn vaardigheden als trainer en acteur verdiep, maar ook een veel breder perspectief krijg op het hele spectrum van persoonlijke en professionele ontwikkeling. De Masterclass biedt meer dan alleen kennis; het is een platform voor netwerken en het uitwisselen van ideeën. Ik heb al verschillende interessante connecties gemaakt die ongetwijfeld zullen leiden tot spannende samenwerkingen in de toekomst.”


Een handige hulpmiddel voor een (trainings)acteur

Een paar weken terug was je bij ons op kantoor en liet je kort even de app LineLearner zien. Een handige tool om teksten te leren, zei je. Leg eens uit, wat kan het precies?


Ali: “De werking is simpel maar effectief: je neemt de hele scène op, inclusief alle rollen. Vervolgens kun je je eigen deel uitschakelen, waardoor er 'gaten' ontstaan waarin jij je tekst moet zeggen. Er is zelfs een handige promptknop voor als je even niet meer weet hoe je verder moet. Wat ik zo waardevol vind aan LineLearner is de veelzijdigheid. Je kunt je eigen stem opnemen voor de andere rollen, wat vooral handig is bij het oefenen van complexe of emotionele scènes. Je kunt zelfs de toonhoogte van stemmen aanpassen, wat helpt bij het onderscheiden van verschillende karakters.


Dat klinkt interessant. Wat vind je het fijnst aan deze tool?


Ali: “Er is nog een geweldige functie die ik regelmatig gebruik. Stel, je hebt maar één fysieke repetitie met je tegenspeler. Dan kun je die kostbare tijd optimaal benutten door elkaars stemmen op te nemen in de app. Zo kun je later in je eentje oefenen met de echte stem van je tegenspeler, terwijl jouw eigen regels vertraagd worden afgespeeld of zelfs helemaal worden weggelaten. Het is alsof je tegenspeler er altijd bij is, zelfs als je alleen bent! Deze functie is goud waard, vooral als je beperkte gezamenlijke repetitietijd hebt. Je kunt de nuances in de stem van je medespeler oppikken, de timing perfectioneren, en echt de interactie voelen, allemaal in je eigen tijd en tempo.”


Oh, en hoe werkt dat dan in het echt? Geef eens een voorbeeld?


Ali: “Ok, laatst hielp LineLearner ons uit de brand bij een uitdagende opdracht. André, Aad en ik moesten voor een opdrachtgever vijf sessies spelen, elk met twee pagina's tekst en telkens net een ander soort dialoog. Het probleem? Door onze drukke agenda's hadden we maar tijd voor één gezamenlijke offline repetitie. Daar stonden we dan, in een oefenruimte bij De Federatie. Met mijn telefoon op tafel namen we om de beurt onze regels op in LineLearner. Deze slimme aanpak stelde me in staat om overal en altijd te oefenen - of ik nu in de auto zat, of thuis was. Met mijn airpods in kon ik de teksten steeds opnieuw beluisteren en oefenen. Het resultaat was verbluffend: tegen de tijd dat we de opdracht moesten uitvoeren, kende ik de teksten van alle vijf sessies uit mijn hoofd. Dit voorbeeld laat zien hoe technologie zoals LineLearner ons helpt om efficiënt te werken, zelfs met beperkte gezamenlijke repetitietijd.”


Ah, dus een heel handig hulpmiddel voor een acteur?


Ali: “LineLearner is echt meer dan een tekstleer-tool; het ondersteunt het hele voorbereidingsproces van een acteur of trainingsacteur. Het stelt je in staat om efficiënt te werken, zowel alleen als met anderen, en dat maakt het voor mij een onmisbaar hulpmiddel in mijn vak.”


Tips voor beginnende trainingsacteurs

Jij bent vanuit faam en de toneelacademie Maastricht in het vak van trainingsacteur gerold. Wat zou jij iemand willen meegeven die overweegt om dit ook te gaan doen?


Ali: “Voor degenen die net beginnen in dit boeiende vak, hier zijn enkele inzichten vanuit mijn eigen ervaring:

  1. Blijf jezelf ontwikkelen: Volg workshops, trainingen, lees boeken. De leerwereld staat nooit stil, dus jij ook niet.

  2. Wees veelzijdig: Sta open voor verschillende soorten trainingen. Mijn ervaring met agressietraining, interculturele communicatie en storytelling heeft mijn werk enorm verrijkt.

  3. Benut technologie: Tools zoals LineLearner kunnen je voorbereiding naar een hoger niveau tillen. Omarm de technologie die je werk ondersteunt.

  4. Bouw een netwerk op: Onderhoud relaties binnen de industrie. Mijn langdurige vriendschap met Andre leidde bijvoorbeeld tot mijn deelname aan de Masterclass.

  5. Gebruik je unieke achtergrond: Je persoonlijke ervaringen zijn goud waard in dit vak. 

  6. Zoek uitdagingen: Ontwikkel je eigen programma's of benader nieuwe klanten. Ik heb bijvoorbeeld zelf trainingen ontwikkeld voor TIO en Ahold, wat enorm leerzaam was.

  7. Reflecteer regelmatig: Vraag om feedback, evalueer jezelf kritisch, en neem indien nodig tijd voor zelfreflectie. Mijn jaar 'uit de running' was cruciaal voor mijn professionele groei.”

0 opmerkingen

Comments


bottom of page