top of page

Hoe ga jij om met de stilstand op dit corona-crisis-perron?

Bijgewerkt op: 1 feb. 2021Zo wordt je dag in dag uit geleefd door je overvolle agenda, een uitpuilende mailbox, haasten want je kind staat te wachten op het schoolplein en “oh shit, de koelkast moest ook nog gevuld worden”. En zo mocht je vorige week al die ballen opeens laten vallen, omdat je dringend werd verzocht om thuis te blijven uit voorzorg vanwege het corona virus. Onwerkelijke realiteit hoe onze alledaagse sneltrein van het ene op het andere moment stil is komen te staan he? De vraag is: hoe ga je ermee om?

Welke strategie kies jij?

Mensen om je heen zie je wellicht op verschillende manieren reageren. De één gaat hamsteren in vechtmodus en probeert controle te houden. De ander bagatelliseert de situatie en kijkt in vluchtmodus welk café nog wel zijn duren opent. En weer een ander komt in actie voor het ene na het andere vrijwillige initiatief.

Iedereen beschikt over zijn eigen coping strategie in deze tijd van stress en angst. Wat heb jij opgemerkt bij jezelf? Raakte je overspoeld door emoties en gedachten? Of wilde je er juist niet aan denken? Was er stress, onzekerheid, chaos, opluchting of misschien een gevoel van gemeenschapszin?

Misschien ben je de afgelopen dagen in staat geweest om je eigen patronen in het omgaan met deze onzekerheid te ontdekken. En als je nu opmerkt dat je in de ‘overleefstand’ bent gegaan kun je misschien op dit moment beginnen met opmerken hoe jouw patronen er uit zien. Alles is oké, zolang het bijdraagt aan jouw welzijn!

Vertragen om te versnellen

Wellicht besef je dat zelfzorg belangrijk is. Zo leren we natuurlijk ook om in het vliegtuig eerst het zuurstofmasker bij onszelf op te doen, voordat we anderen helpen. Maar hoe kom je er achter wat ‘goed voor jezelf zorgen’ op dit moment inhoudt? Hoe houd je je hoofd helder en houd je grip, ondanks het feit dat niets zeker is en er wel degelijk fysiek gevaar dreigt?

Één van de manieren om dit te ontdekken is meditatie en stilstaan. Wellicht zeggen je gedachten nu: “Stilstaan, met deze stress? Dat is het laatste wat ik nu wil…” En dat is ook heel logisch. Je oerbrein ervaart in deze tijd nou eenmaal deze stress alsof er een sabeltandtijger op onze hielen zit en schreeuwt: “hollen, weg weg weg!!” Of: “vecht, vecht, vecht!”

Omdat samen stilstaan vaak makkelijker lijkt dan alleen, bied Ilonka aankomende week online meditaties aan via Zoom.


Komende week zijn er sessies op woensdag om 8.30 uur en donderdag om 17.00, bij voldoende animo zullen er meer meditatie momenten volgen. Dus als je niet kunt deelnemen op een van deze momenten, maar wel interesse hebt, mail gerust! Ilonka doet dit experiment voor twee weken en daarna kijkt ze of, en in welke vorm ze hiermee door gaat!

Mail ilonka@defederatie.nl als je hier aan deel wilt nemen!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page